Ellen Gallagher och Edgar Cleijne

Bonniers Konsthall organiserar den första soloutställningen i Sverige med amerikanska konstnären Ellen Gallagher. Gallagher har bland annat uppmärksammats för sina sublima och poetiska gestaltningar av stora samhällsfrågor. Utställningen visar delvis ett nytt och omfattande verk producerat inom ramen för Biennalen i New Orleans, ett samarbete med konstnären Edgar Cleijne.

Verket Highway Gothic ser med en abstraherande blick på motorvägen I-10 och med den som utgångspunkt belyser verket frågor om hur infrastruktur används för att avgränsa samhällsklasser. Ellen Gallagher, född 1965 och bosatt i Rotterdam och New York, är känd för soloutställningar på institutioner såsom Tate Modern, London, och The New Museum, New York, och för den svenska publiken bland annat från presentationen av hennes verk i utställningen Eklips på Moderna Museet. Edgar Cleijne, född 1963 och bosatt i Rotterdam och New York, är fotograf och filmare.

Bild: Edgar Cleijne and Ellen Gallagher, ”Higway Gothic”, 2017 (Detail). 16 mm film  installation with 70 mm film cyanotype banners. Courtesy of the artist and Hauser & Wirth and Gagosian.