Artists’ Film International, del IV

Artists’ Film International, del IV

Artists’ Film International är ett nätverk av konstinstitutioner från olika delar av världen initierat av Whitechapel Gallery i London 2008. Varje institution väljer utifrån ett gemensamt tema ett filmverk av en konstnär som befinner sig i ett relativt tidigt skede av sitt konstnärskap. 2018 års tema är Sanning och hela filmprogrammet kommer att presenteras i fyra delar under året. Det här är den sista delen i 2018 års utställningsserien.

Jibade-Khalil Huffman: First Person Shooter, 2016
I First Person Shooter navigeras betraktaren runt i filmaterial från våldsamma tv-spel, tv-program, videor och texter av Jibade-Khalil Huffman (f. 1981,USA) tillsammans med ett olycksbådande soundtrack, ämnar filmen ge upphov till reflektioner kring den kamp svarta människor i USA dagligen utkämpar.
Utvald av Ballroom Marfa, Texas.

Musa paradisiacal: Masters of Velocity, 2017.
Musa Paradisiaca är ett dialogbaserat konstprojekt av Eduardo Guerra (f. 1986, Portugal) och Miguel Ferrão (f. 1986, Portugal). Filmen Masters of Velocity undersöker relationen mellan tanke och handling utifrån idéer om begär, sannolikhet och hastighet. Inifrån huvudet på en pilot ställer den frågor om hur olika ting hyser ömsesidiga begär till varandra: ”Piloten vill bli ett flygplan, flygplanet vill bli till mark”.
Utvald av MAAT, Lisabon.

Robertas Narkus och Jokūbas Čižikas: The Race, 2015
The Race av Roberas Narkus (f. 1983, Litauen) och Jokūbas Čižikas (f. 1988, Litauen) utspelar sig på landsbygden i Litauen, vid ett läger för experimentell ingenjörsteknik, där en drönare är på jakt efter bilar, objekt och människor. Orden som uttalas i filmen remixas med dansmusik, rapverser och sammanblandas med traditionella litauiska ordspråk.
Utvald av Contemporary Art Centre, Vilnius.

Jibade-Khalil Huffman, First Person Shooter, 2016. Still from film.