Publikationer

LauraLima_publikation

Laura Lima

Laura Limas (född 1971, bor i Rio de Janeiro) konst genomsyras av en fascination över komplexiteten i sociala relationer och olika former av mänskligt beteende. Lima använder sig av tekniker som teckning, performance och installation för att utforska perceptionens gränser i drömmar och fiktion, i vardagen och i det absurda.

Limas arbeten har visats på bland andra Lyonbiennalen, Bonniers Konsthall och Manchester Art Gallery (samtliga 2011), samt Ruhrtriennalen, Essen (2012). Hon är en av grundarna av konstnärsgalleriet A Gentil Carioca i Rio de Janeiro, där hon sedan 2003 är konstnärlig rådgivare.

Publikationen, producerad i samband med Laura Limas första separatutställning i Schweiz (med Heike Munder som curator), ger en överblick över Limas konst och innehåller texter av Heike Munder, Victoria Noorthoorn och Jochen Volz.

Medverkande: Inês de Araújo, Sara Arrhenius, Analu Cunha, Ronald Duarte, Simone Michelin, Heike Munder, Victoria Noorthoorn, Felipe Scovino, Daniel Toledo, Jochen Volz.
Redaktör: Sara Arrhenius, Heike Munder
Grafisk Form: Studio Marie Lusa
Språk: Engelska
Utgiven av: Migros Museum of Contemporary Art, Bonniers Konsthall och JRP | Ringier, 2014.
Sidantal: 192
Pris: 400 kr

Beställ här

Minneskonst

Minneskonst

Vad minns vi och varför? Vilka bilder av vår historia delar vi och hur skapades de? Vad har våra minnen för betydelse när vi föreställer oss framtiden? Minneskonst är en antologi som rör sig i minnets territorium. I boken återfinns både nyskrivna och nyöversatta skönlitterära texter, teoretiska inslag samt bidrag från flera konstnärer som medverkade i utställningen med samma namn på Bonniers Konsthall hösten 2013.

Medverkande: Sara Arrhenius, Tarek Atoui, Magnus Bergh, Gerard Byrne, Ann Böttcher, Georges Didi-Huberman, Cecilia Edefalk, James Joyce, Gerard Murnane, Raqs Media Collective, Johan Redin, Theodor Ringborg, Hans Rosenström, Anda Rottenberg, Hans Ruin, Steve Sem-Sandberg, Jesper Svenbro, Alina Szapocznikow.

Redaktör: Sara Arrhenius, Magnus Berg och Theodor Ringborg. 
Grafisk form: Ritator
Språk: Svenska och engelska
Utgiven av: Albert Bonniers Förlag, 2014
Pris: 220 kr

Beställ här

omslag_bok

Andreas Eriksson

Andreas Eriksson (f. 1975) är en av de tongivande konstnärerna i sin generation. Han lever medvetet avskilt från allt som tillhör storstadens liv, inte för att han vill leva ett isolerat liv, utan för att han i början på 2000-talet utvecklade en överkänslighet mot elektricitet. Den isolerade konstnärsfiguren är en nött kliché, men det finns något tankeväckande med idén om att dra sig undan sin tids konventioner. I den här boken samtalar Andreas Eriksson med Camilla Larsson, curator på Bonniers Konsthall, om den konstnärliga frihet som flytten från konstmetropolen Berlin innebar. Här finns också fler skribenter som tematiserar gesten av att dra sig undan och därmed undslippa vedertagna sanningar. Sara Arrhenius, chef för Bonniers Konsthall, ställer Andreas Erikssons geografiska orörlighet mot den materiella rörligheten i hans verk, och Kirsty Bell, författare och konstkritiker, föreslår en koppling mellan handlingen att måla och den att minnas, där Andreas Erikssons verk kan ses som materiella minnen från naturen och konsthistorien. Bokens unika form med det 32 sidor långa omslaget som kan veckas ut till en fris har skapats av Patric Leo. Precis som i utställningen finns här verk från de senaste 10 åren, men bildmaterialet ger också en inblick i den konstnärliga processen och livet i ateljén.

Publikationen är ett samarbete mellan Bonniers Konsthall, Trondheim konstmuseum, PasqueArt, Biel, och Reykjavik Konstmuseum. Med stöd från Nordiska Kulturfonden.

Medverkande: Sara Arrhenius, Kirsty Bell, Andreas Eriksson, Pontus Kyander, Camilla Larsson.
Redaktör: Sara Arrhenius, Sofia Curman, Camilla Larsson
Grafisk form: Patric Leo
Språk: Engelska
Utgiven av: Koenig Books, London, 2014
Sidantal: 88 sidor, samt ett utviksomslag med 32 vackra färgbilder.
Pris: 400 kr

Beställ här

JH_katalog_cover_260

Jeppe Hein, A Smile For You

Lycka är ett nytt fokus i Jeppe Heins konstnärskap, ett ämne som han avser ska uppehålla honom i många är framöver. Under titeln A Smile For You visar han upp flera olika steg i sitt utforskande av lyckobegreppet; en mediekampanj där han ställer fem frågor om vad lycka är till allmänheten, en publikation, ett rundabordsamtal och två delvis parallella utställningar på Bonniers Konsthall och Wanås Konst våren och sommaren 2013.

Boken innehåller såväl publikens svar på Jeppe Heins fem frågor om lycka, som konstnärens personliga erfarenheter från Berlin, Köpenhamn och Bhutan och konsthistoriska texter som erbjuder fördjupning i Jeppe Heins konstnärskap och som följer lyckan i samtidskonsten. Här finns också ett rikt bildmaterial med bilder från utställningarna på Bonniers Konsthall och Wanås Konst och från Jeppe Heins ateljé.

Publikationen är ett samarbete med Wanås Konst och ges ut av Koenig Books.

Medverkande: Sara Arrhenius, Kirsty Bell, Jeppe Hein, Randall Krantz, Bjarne Villy Larsen, Kay Larson, Elisabeth Millqvist, Nadja U. Prætorius, Winnie Rode, Oliver Stilling.

Redaktör: Sara Arrhenius, Mattias Givell, Jeppe Hein, Camilla Larsson and Wiebke Petersen
Grafisk form: All the Way to Paris
Språk: Engelska
Utgiven av: Koenig Books, London, 2013
Pris: 390 kr

Beställ här

MTS_cover_sve

Mer än ljud

Vad är musik? Och vad gör det till något som är mer än ljud? Antologin Mer än ljud, med bidrag i text- och ljudform från tongivande svenska och internationella konstnärer, författare och musiker, hyllar och diskuterar musikens utveckling, dess allt mer komplexa natur och obestridliga inflytande på samtidskonsten.

Mer än Ljud är den sjätte i en serie antologier där Bonniers konsthall och Albert Bonniers Förlag undersöker förhållandet mellan samtidskonsten och andra konstformer. Tidigare böcker i serien är Anakronismer, Livsformer, Scenväxlingar, Översättbarhet och Resan till månen.

Medverkande: Theodor Adorno, Sara Arrhenius, Tarek Atoui, Magnus, Eugen G. Brahms, Malin Bång, John Cage, Torsten Ekbom, Ayse Erkmen, Magnus, Susan Hiller, Juliet Koss, Thomas Mann, Haroon Mirza, Anne Hilde Neset, Susan Philipsz, Theodor Ringborg, Tara Rodgers, Alex Ross, Scanner (Robin Rimbaud), Patti Smith, Carl Michael von Hausswolff

Redaktör: Sara Arrhenius, Magnus Bergh, Theodor Ringborg
Grafisk form: Ritator/Jan Biberg
Språk: Svenska och engelska
Utgiven av: Albert Bonniers Förlag, 2013
Pris: 200 kr

Beställ här

publikation-kristalova

Klara Kristalova

Våren 2012 presenterar Bonniers Konsthall den första stora separatutställningen med svenska konstnären Klara Kristalova. Hennes skulpturer i keramik har fått stor uppmärksamhet internationellt och på Bonniers Konsthall visas en omfattande samling verk, många gjorda särskilt för utställningen. I anslutning till utställningen publicerar Bonniers Konsthall en processkatalog med en text av den brittiska curatorn och skribenten Tom Morton och ett samtal mellan Klara Kristalova och Camilla Larsson, curator på Bonniers Konsthall, samt ett rikt bildmaterial från konstnärens ateljé.

Redaktör: Sofia Curman, Camilla Larsson
Grafisk form: Ritator
Språk: Svenska och engelska
Utgiven av: Bonniers Konsthall, 2012
Pris: 140 kr

Boken är slut på lager.

Beställ här

publikation_resa-till-manen

Resan till månen

Kärlekshistorien mellan bildkonst och film inleddes i samma stund som filmkameran uppfanns. Resan till månen är en antologi med bidrag av både författare och konstnärer som utforskar uttryckens gemensamma historia. Ett sekel efter de första filmexperimenten är rörlig bild en oundviklig del av vår visuella kultur, tillgänglig för var och en. Man kan nog påstå att vi nått stadiet efter film, ett nytt teknikskifte lika avgörande som själva uppfinnandet av film. En sorglig konsekvens är att äldre filmteknik förvisas till kyrkogården. Hur dessa skiften, dessa födslar och dödsfall i den rörliga bildens historia har influerat och förändrat konsten är kärnan i boken och utställningen med samma namn på Bonniers Konsthall 2012.

Medverkande: Sara Arrhenius, Alexander Ahndoril, Eija-Liisa Ahtila, Rosa Barba, Marco Brambilla, Tacita Dean, Don DeLillo, Douglas Gordon, Jan Holmberg, Christiane Paul, Alex Reynolds, Lindsay Seers, Ryan Trecartin & Lizzie Fitch, David Foster Wallace, Ming Wong, Gene Youngblood

Redaktör: Sara Arrhenius, Magnus Bergh
Grafisk form: Ritator & Jan Biberg
Språk: Svenska och engelska
Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2012
Pris: 200 kr

Beställ här

TomasSaraceno

Tomás Saraceno 14 Billions (Working Title)

Den här boken innehåller mer än 200 bilder på verk av Tomás Saraceno, de flesta av dem på tillblivelsen av den 400 kubikmeter stora kopian av Svarta änkans spindelnät som visades på Bonniers Konsthall 2010.

Medverkande: Sara Arrhenius, Helena Granström, Jeffrey Kastner, Hans-Ulrich Obrist.

Grafisk design: Studio Saraceno
Språk: Engelska
Utgiven av: Skira
Pris: 390 kr

Beställ här

Översättbarhet

Översättbarhet

Vad är en översättning? Översätter vi bara ord, eller kanske också konst? Antologin Översättbarhet har kommit till genom ett samverkansprojekt mellan Bonniers Konsthall, Södertörns högskola och Albert Bonniers Förlag. Tillsammans med en utställning och ett seminarieprogram syftar boken till att undersöka översättandets roll i samtidskonsten, dess möjligheter och gränser. I boken återfinns både nyskrivna och nyöversatta texter av samtida och historiska författare, teoretiker och curatorer.

Medverkande: Clarice Lispector, Vladimir Nabokov, Aleksandar Hemon, Osman Lins, J L Borges, Erik Andersson, Cecilia Sjöholm, Sara Arrhenius, Jochen Volz, Daniela Castro, Vladimir Safatle, Magnus Bergh, Eduard Glissant, Marcia Sá Cavalcante Schuback.

Redaktör: Sara Arrhenius, Magnus Bergh, Cecilia Sjöholm
Grafisk form: Ritator & Jan Biberg
Språk: Svenska och engelska
Utgiven av:  Albert Bonniers förlag, 2011
Pris: 200 kr

Beställ här

scenvaxlingar

Scenväxlingar

Scenväxlingar är en antologi som uppstått i mötet mellan konst och teater. Boken ges ut som en del i ett omfattande samarbete mellan Bonniers Konsthall och Dramaten& och har sitt ursprung i samtidskonstens intresse för teater. Bildkonstnärer skriver manus, arbetar med skådespelare, gör verk som är föreställningar eller på andra sätt berör teaterns värld. Samtidigt har teatern rört sig allt närmare konstens friare metoder och processer. Ur nyskrivna och äldre texter och ett rikt bildmaterial från utställningen med samma namn på Bonniers Konsthall hösten 2010, framträder en djup men inte alltid konfliktfri relation mellan konst och teater, en förälskelse som har gett och fortsätter att ge upphov till nyskapande verk.

Medverkande: Sara Arrhenius, Pablo Bronstein, Miriam Bäckström, Keren Cytter och Andrew Kerton, Camilla Eeg-Tverbakk, Inci Eviner, Magnus Florin, Gabriela Fridriksdottir, Heiner Goebbels, Jacob Hirdwall, Ragnar Kjartansson, Ylva Ogland, Christodoulos Panayiotou, Lili Reynaud Dewar, Kirstine Roepstorff, Pietro Roccasalva, Markus Schinwald, Sriwhana Spong, Catherine Sullivan, Matthew Wilson Smith.

Redaktör: Sara Arrhenius och Magnus Florin
Grafisk form: Ritator & Jan Biberg
Språk: Svenska och engelska
Utgiven av:  Albert Bonniers förlag, 2011
Pris: 200 kr

Beställ här

Livsformer_cover_view

Livsformer

Medverkande: Sara Arrhenius, Micol Assaël, Charles Avery, Rosa Barba, Magnus Bergh, Andreas Eriksson, Ane Graff, Tue Greenfort, Donna Haraway, Henrik Håkansson, Lars Jakobson, Åsa Maria Kraft, Tuija Nieminen Kristofersson, Helen Mirra, Vladimir Nabokov, Katie Paterson, Thomas Pynchon, Jani Ruscica, Tomas Saraceno, W.G. Sebald, Robert Smithson.

Redaktör: Sara Arrhenius & Magnus Bergh
Grafisk form: Mattias Givell & Jan Biberg
Antal sidor: 392
Pris: 200 kr
Språk: Svenska och engelska
Utgiven av:  Albert Bonniers förlag, 2009

Beställ här

publikation_studio-saraceno

Gunilla Klingberg

Redaktör: Sara Arrhenius
Grafisk form: Jonas Enqvist, Mattias Givell, Gunilla Klingberg
Skribenter: Sara Arrhenius, Jennifer Allen
Antal sidor: 65
Pris: 200 kr
Språk: Svenska och engelska
Utgiven av: Bonniers Konsthall, 2009

Beställ här

Publikationa_Spirande

Spirande vita nätter

Redaktör: Hu Fang
Grafisk form: Liu Zhizhi
Medverkande: Sara Arrhenius, Caroline Elgh, Hu Fang, Jiang Jun, Pak Sheung Chuen, Alfian Sa’at, Zhang Wei
Antal sidor: 223
Pris: 200 kr
Språk: Svenska, engelska och kinesiska
Utgiven av: Bonniers Konsthall, 2008

Beställ här

Publikation_Beutler

Michael Beutler Kottgubbar

Redaktör: Sara Arrhenius
Grafisk form: Michael Pfrommer
Skribenter: Sara Arrhenius, Kim Einarsson, Polly Staple
Antal sidor: 160
Pris: 200 kr
Språk: Svenska och engelska
Utgiven av: Bonniers Konsthall, 2008

Beställ här

Publikation_Anakronismer

Anakronismer

Medverkande: Sara Arrhenius, Magnus Bergh, Ulla van Brandenburg, Gerard Byrne, Marcel van Eeden, Annika von Hausswolff, Johannes Heldén, Leif Holmstrand, Martin Karlsson, Fabian Kastner, Joachim Koester, Robert Kusmirowski, Lotta Lotass, Jan Mancuska, Melvin Moti, Gerald Murnane, Lina Selander, Marie Silkeberg, Johan Thurfjell, Dubravka Ugresic, Per Wizén, Ulrika Minami Wärmling.

Redaktör: Sara Arrhenius & Magnus Bergh
Grafisk form: Mikael Kangas
Antal sidor: 384
Pris: 200 kr
Språk: Svenska & engelska
Utgiven av:  Albert Bonniers förlag, 2007

Beställ här

publikation_20år

20 years Maria Bonnier Dahlins Foundation 1985 – 2005

Redaktör: Anders Olofsson
Grafisk design: Mikael T. Zielinski
Sidor: 167
Pris: 200 kr
Språk: Svenska and engelska
Publicerad av: Maria Bonnier Dahlins Stiftelse, 2006

Beställ här