A Celebration of Sound – hyllningskonsert till John Cage

Den 5:e september skulle den banbrytande amerikanska kompositören John Cage ha fyllt 100 år. Som en introduktion till sin stora höstutställning Mer än ljud bjuder Bonniers Konsthall, tillsammans med Drottningholms Slottsteater, in till en jubileumskonsert till John Cages ära.

Cage revolutionerade musiken genom sitt experimentella förhållningssätt till hur musik komponeras och spelas, och han räknas idag till en av världens mest inflytelserika tonsättare. För att hylla John Cage och uppmärksamma hans livsgärning har Bonniers Konsthall, tillsammans med Drottningholms Slottsteater, bjudit in några av Sveriges mest spännande musiker och konstnärer för en unik jubileumskonsert.

Det kommer att bli en eklektisk kväll helt i Cage anda, där kompositörens alster varvas med Anna von Hausswolffs hyllade popmörker – för evenmanget i sällskap av sin syster Maria von Hausswolff – dj:n Scanners elektroniska tongångar, Carl Michael von Hausswolffs EVP-kompositioner och mycket mer. Bland övriga medverkande märks kompositörerna Malin Bång och Hans Ek med Modern Fantazias, musikerna Birgit Bidder, Hannah Törnell Wettermark, Anna, Eva och Maria Lindal samt skådespelaren Stina Ekblad som läser ur Cages texter. Publiken kommer även att få ta del av en miniutställning med Cage-memorabilia.

Drottningholms Slottsteater
5 september
20.00 – 22.30 

Endast förköp. Biljetter, 495 kr, via ticnet.

John Cage. Foto: Steven Speliotis

OM PROGRAMMET

Hans Ek och Modern Fantazias tillsammans med Birgit Bidder söker sig tillbaka till Cages ursprungliga inspirationskällor, såsom Monteverdi och Purcell. Den brittiska dj:n Scanner, eller Robin Rimbaud som han också heter, uppträder med ett elektroniskt stycke som utgår från Cages musikaliska teorier men även inspirerats av några av samtidens anonyma icke-platser, såsom flygplatser och väntrum. I stycket hyperoxic funderar kompositören Malin Bång tillsammans med flöjtisten Hannah Törnell Wettermark över hur luft kan användas för att producera ljud, . Konstnären och kompositören Carl Michael von Hausswolff har tillsammans med EVP-experten Michael Esposito skapat ett verk med utgångspunkt i de röster från ”andra sidan” som duon spelat in på själva Drottningholms teater. Popsångerskan Anna von Hausswolff och hennes syster Maria von Hausswolff uppträder med ett nytt stycke komponerat speciellt för denna kväll. Drottningholmsteaterns orkesters konsertmästare Maria Lindal och violinisterna Anna och Eva Lindal samt Lowe Derwinger på piano, spelar ett stycke av Cage.
Ika Johannesson modererar.

 

OM DE MEDVERKANDE

Malin Bång – Genom sina musikaliska kompositioner utvecklar Malin Bång idén om att rörelse och energi är de viktigaste komponenterna i musik. Bång betraktas främst som en kompositör, men hennes konstnärskap spänner över ett brett spektrum av medier och samarbeten, inklusive musik för instrumentella ensembler, orkestermusik, iscensatt musik, elektronisk musik och instrumentala ljudinstallationer.

Hans Ek och Modern Fantazias – Hans Ek har som en ledare och arrangör under de senaste 25 åren gått i bräschen för mötet mellan klassisk musik, jazz, folkmusik och pop. Han suddar i sina musikaliska projekt ut genregränserna och låter en ny musikstil växa fram. I projektet Modern Fantazia har Hans och en kammarorkester tolkat verk av bland annat Claudio Monteverdi, John Cage, Henry Purcell och Ane Brun.

Anna von Hausswolff – Sångaren, låtskrivaren och pianisten Anna von Hausswolff släppte sitt andra fullängdsalbum Ceremony i juli i år. Hon hyllades av en samstämmig press – mörk och magnifik, enligt Mattias Dahlström I DN – och har jämförts med storheter som Kate Bush och Maria McKee. Under sommaren har Anna von Hausswolff uppträtt på bland annat Roskildefestivalen och Music & Arts festival i Stockholm.

Carl Michael von Hausswolff med Michael Esposito – Carl Michael von Hausswolff är kompositör, bildkonstnär och curator. Sedan slutet av 1970-talet har Hausswolff inkluderat studier i el, frekvens och paranormala elektroniska störningar i sitt konstnärliga arbete. Han är känd för sin banbrytande användning av olika inspelningsenheter där han låter utrustning som kameror, bandspelare, radar och sonar utnyttjas som instrument.

Scanner – Med hjälp av modern teknik och klassiska instrument komponerar Scanner fram en melodisk stämning från oändliga brus. Välbekanta ljud som surrande eller mjuka andetag står ut ur bakgrundsdimman av syntetmaterial och adderar en humanistisk kvalitet till den digitala tekniken. Scanners konstnärskap, som kan äga rum både i museum och i offentliga rum, kan inkludera hundratals violinister eller försiktigt installerats i en utställningslokal, kommunicerar på ett kraftigt sätt ljudets universalitet till lyssnare över hela världen.

Maria Lindal – Maria Lindal arbetar som Konsertmästare i Drottningholmsteaterns orkester samt som Konstnärlig ledare och violinist i gruppen Rebaroque. Hon är även verksam på Sveriges Radio P2 där man kan höra henne i CD revyn samt nu till hösten i en egen programserie som kommer kallas ”Tidstypiskt”. Maria är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och har studerat barockviolin för Marc Destrubé i London.

Anna Lindal – violinist som studerade vid Kungliga Musikhögskolan 1967–1973, samt i Luzern och Winterhur. Anställd i Basel Sinfoniorchester och Basel Radioorchester 1979–1981, och konsertmästare i Stockholms Filharmoniska Orkester 1983–2001. Gästprofessor i violin vid Kungliga Musikhögskolan 2002-2008 och sedan 2008 dekan för den Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Lindal invaldes 1995 som ledamot nr 902 av Kungliga Musikaliska Akademin och är dess vice preses.

Eva Lindal – Eva Lindal studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1973-76. 1986-2000 violinist i Sveriges Radios Symfoniorkester. Frilansar med tonvikt på barock, nutida – och improvisationsmusik. Gästspelar som konsertmästare i grupper som Drottningholms Barockensemble, Gageego!, BIT 20 (Bergen) och Ensemble Recherche. Under 2011 så spelade hon rollen som violinisten Rose i Unga Dramatens uppsättning av ”John och Svamparna”; en happening kring John Cages musik och tankevärld för barn av Johan Petri.

Stina Ekblad – skådespelare i Dramatens fasta ensemble. Är född i Finland, utbildades vid Odenseteaters elevskola 1972–75 och kom till Stockholms Stadsteater 1980. Stina har medverkat i en lång rad produktioner inom radio, tv och film. Hon är ofta verksam med recitation av lyrik och sammanställde 1994 en CD-skiva med dikter av Edith Södergran.

Hannah Törnell Wettermark är uppvuxen i Åmål men är numera boende i Stockholm. Hannah är utbildad på musikerutbildningen vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, samt vid Royal Conservatoire of Scotland. Hon är verksam som frilansande musiker, i symfoniorkestrar och med nutida musik-ensembler som ”Curious Chamber Players” och ”Mimitabu”. Hannah har varit Sveriges representant vid ”Lions international Musical Competition” i Bournemouth och har tilldelats en rad prestigefyllda stipendier, bl.a. Iris-stipendiet (2010), Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendium (2011) och Kungliga Vetenskapliga Vitterhetssamhällets stipendium (2008).